Λεμονόπιτα με γιαούρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν αγαπάτε το λεμόνι φτιάξτε οπωσδήποτε αυτήν τη συγκλονιστική λεµονόπιτα. Είναι πανεύκολη, μυρωδάτη, σιροπιασμένη. Αφού την σιροπιάσετε αφήστε την να κρυώσει στο ταψί. Παγώστε την στο ψυγείο και θα µε θυμηθείτε! Είναι ακόμα ωραιότερη την επόμενη μέρα.

Υλικά

450 γραµµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

250 γραµµ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

400 γραµµ. ζάχαρη

6 αυγά

2 λεμόνια (ξύσμα)

300 γραµµ. γιαούρτι µε 4% λιπαρά

1/2 κ.γλ. αλάτι

Για το σιρόπι:

550 γραµµ. ζάχαρη

400 ml νερό

1 µεγάλο και ζουμερό λεμόνι (χυμός)

1 λεμόνι (ξύσμα)

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε λίγο το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε δυνατά για 5΄, να φουσκώσουν και να κρεµώσουν καλά. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά ώστε να απορροφώνται καλά από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Στη συνέχεια το γιαούρτι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι µε το μπέικιν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψάκι µε διάμετρο 30 ή 32 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, αφήνουμε τη λεµονόπιτα να κρυώσει τελείως. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά και βράζουμε για άλλα 5΄. Με ένα ξυλάκι για σουβλάκι τρυπάμε παντού γύρω γύρω τη λεµονόπιτα (που είναι πλέον κρύα) και λίγο λίγο ρίχνουμε το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε. Εάν την παγώσετε στο ψυγείο και κατόπιν τη σερβίρετε, είναι το κάτι άλλο!

μερίδες 12

Πηγή: argiro.gr

 

Σχολιαστε