Niko-Polis Blog: O ΔΟΛ, ο Κωστόπουλος και ο χρόνος που δεν γυρίζει πίσω

Niko-Polis Blog: O ΔΟΛ, ο Κωστόπουλος και ο χρόνος που δεν γυρίζει πίσω

Ο Νίκος Γεωργιάδης γράφει:

Αυτές τις μέρες η σκέψη όλων μας είναι στους συναδέλφους του ΔΟΛ , αλλά και σε άλλους ομίλους που οι εργαζόμενοι είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι ακούγοντας αόριστες υποσχέσεις. Ο Τύπος στην Ελλάδα περνάει τις χειρότερες του στιγμές και αυτό φυσικά είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με την κατέρρευση της ΙΜΑΚΟ αλλά και των εκδόσεων Λυμπέρη.  Ήταν Φεβρουάριος του 2012, όταν η εταιρία του Πέτρου Κωστόπουλου κατέβασε ρολά, με τους πιστωτές να σφραγίζουν ουσιαστικά την κεντρική είσοδο της εταιρίας με τη βοήθεια της αστυνομίας. Οι ελάχιστοι που είχαμε απομείνει- έπρεπε  να κρατήσουμε το ΟΚ! ζωντανό μέχρι και την τελευταία εβδομάδα ώστε να μη χάσει την εμπορική του αξία μένοντας μακριά από το περίπτερο- χρησιμοποιήσαμε την πίσω σκάλα για να σώσουμε τα προσωπικά μας αρχεία αφού ξέραμε ότι δεν θα ξαναβλέπαμε ποτέ τα γραφεία αυτά. Το ΟΚ! είχε μπορέσει να διασωθεί γιατί ήταν ξένος τίτλος (βρετανικός, για την ακρίβεια) και δεν μπορούσαν να τον δεσμεύσουν, σε αντίθεση με άλλα έντυπα της εταιρίας, όπως το Downtown και το Nitro, που δεν μπορούσαν να πουληθούν. Για το ΟΚ! υπήρχαν αρκετοί υποψήφιοι μνηστήρες αλλά τελικά πέρασε στα χέρια του Ομίλου ΑΝΤ1 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τα λάθη του μεγαλοεκδότη, Πέτρου Κωστόπουλου, ήταν πολλά και αρκετά σοβαρά, τα ξέρουμε εμείς, τα ξέρει και εκείνος, οπότε δεν έχει σημασία να τα ξαναθυμήσουμε.  Απλά είχε προηγηθεί μια εποχή που νόμιζες ότι το "πάρτι" δεν θα τελείωνε ποτέ και οι ψύχραιμες φωνές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου χάνονταν μέσα στον θόρυβο της επιτυχίας. Αυτό όμως που ξεχώριζε το πρώην αφεντικό μου, με τον οποίο είχαμε έρθει σε πολύ έντονη αντιπαράθεση λίγο πριν από το κλείσιμο της ΙΜΑΚΟ, ήταν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, πίστευε ότι θα σώσει την εταιρία του και συνέχιζε να παλεύει - χωρίς νόημα, είναι η αλήθεια- για να την κρατήσει ζωντανή όταν όλοι του έλεγαν να σταματήσει και να μην βάλει στη "ρουλέτα" την προσωπική του περιουσία. Άλλοι εκδότες δεν το έκαναν αυτό, αντίθετα έμοιαζαν να μεθοδεύουν με χειρουργικό τρόπο την καταστροφή ώστε να βγουν από αυτή αλώβητοι, σαν  τον Τομ Κρουζ στο Mission Impossible. 

Πέντε χρόνια μετά, που τίποτα δεν είναι το ίδιο, ο Πέτρος Κωστόπουλος, ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα του lifestyle Τύπου στην Ελλάδα, με τους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους δεκάδες τίτλους περιοδικών και ιστοσελίδων, πασχίζει, όπως λέει στους ελάχιστους, πια, φίλους του, να τα βγάλει πέρα αξιοπρεπώς (σε σχέση, φυσικά, με το "ένδοξο" jet-setter παρελθόν) και να μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά του.

 Ο γάμος του κατέρρευσε, τα σπίτια του τα έχασε, και όσοι κάποτε τον κολάκευαν νυχθημερόν εξαφανίστηκαν. Ο βασιλιάς έμεινε γυμνός και έδωσε (και ακόμα ίσως δίνει) μια δύσκολη μάχη με την κατάθλιψη. Τα δικαστήρια δεν έχουν ακόμα τελειώσει και ο ίδιος, όπως πάλι έχει εξομολογηθεί, έφτασε στο σημείο να τρέμει κάθε φορά που του χτυπούσαν το κουδούνι του σπιτιού του. Σίγουρα εκείνος, όπως και άλλοι, πρόλαβαν να ζήσουν τρεις και τέσσερις ζωές σε μία, και αυτό  κάνει την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, ακόμα πιο ακανθώδη, κάτι που είναι δύσκολο να συλλάβει κάποιος που δεν έχει βρεθεί στην αντίστοιχη θέση. Από την άλλη, όμως, αν δεν υπήρχε ο Πέτρος Κωστόπουλος, θα έπρεπε κάποιος να τον εφεύρει. Γιατί όπως εγώ, έτσι και αρκετοί άλλοι του οφείλουμε πολλά. Γιατί, παρόλα τα ελαττώματά  του,  ήταν ένα καλό αφεντικό Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. 

 

Όλο το περιεχόμενο του NikoPolis Blog αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία. Δεν παρέχεται το δικαίωμα αναπαραγωγής, αντιγραφής, ή και εκμετάλλευσης εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της ανάρτησης, χωρίς γραπτή συγκατάθεση του entertv.gr

Πηγή photo: NDP Agency

Δημοφιλη Αρθρα