Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να ορίσουν τα συναισθήματά τους

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να ορίσουν τα συναισθήματά τους

Μέχρι κάποια ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να ορίσουν με λόγια αυτά που νιώθουν. Ο δικός σας ρόλος λοιπόν είναι να τα βοηθήσετε να το καταφέρουν μέσα από μια σειρά από απλούς, καθημερινούς τρόπους:

Εκμεταλλευτείτε κάθε βόλτα, κάθε επαφή με ανθρώπους για να ορίσετε στο παιδί σε πραγματικό χρόνο το κάθε συναίσθημα, με βάση το μορφασμό στο πρόσωπο καθενός. Πρόκειται για πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε σχέση με το θεωρητικό ορισμό τους!

Κάτι αντίστοιχο να κάνετε και με τα συναισθήματα του παιδιού σας. Για παράδειγμα, όταν εκφράζει επιθετικότητα, πείτε του ότι, σύμφωνα με τον τρόπο που εκφράζεται, συμπεραίνετε πως νιώθει θυμό. Έτσι, θα μάθει με τον καιρό να συνειδητοποιεί, να ορίζει και να διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο τα συναισθήματά του.

Στην αρχή, η διαδικασία της εκμάθησης θα περιοριστεί στον ορισμό της χαράς, της λύπης και του θυμού. Σταδιακά, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει και τα υπόλοιπα συναισθήματα.

Γίνετε εσείς το ζωντανό παράδειγμα, εκφράζοντας με λόγια στο παιδί όσα νιώθετε για μια κατάσταση. Φροντίστε όμως να το κάνετε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο για να μην το μπερδέψετε.

Ακόμα και τις φορές που εκδηλώνει αρνητικά συναισθήματα, μην μπείτε στον πειρασμό να το μαλώσετε γιατί έτσι θα πάρει το μήνυμα ότι τέτοιου είδους συναισθήματα είναι απαγορευμένα. Αυτό θα το κάνετε μόνο αν το κάνει επαναλαμβανόμενα και έχει χαθεί το μέτρο.

Πηγή: mother.gr

Δημοφιλη Αρθρα