Τι είναι η σεξουαλική ένδεια

Τι είναι η σεξουαλική ένδεια

Πώς θα μπορούσα να περιγράψω μια ερωτική σχέση όπου υπάρχει παντελής έλλειψη σεξ; Τι σημαίνει η σεξουαλική ένδεια και τι αντίκτυπο έχει στην καθημερινότητα του ζευγαριού;

Ένας πολύ σημαντικός τρόπος επαφής των δύο συντρόφων –αν όχι ο σημαντικότερος- είναι το σεξ. Αυτό τους φέρνει πιο κοντά, τους απελευθερώνει, τους βοηθάει να εκφραστούν. Είναι το μέσον που τους ενώνει «εις σάρκα μιαν». Ένα ερωτευμένο ζευγάρι, εκτονώνει το πάθος του μέσω της ερωτικής επαφής, αναπτύσσοντας όλες τις αισθήσεις που αυτό επιτάσσει και ζώντας μοναδικές στιγμές μόνο για τους δύο τους.

Αν λοιπόν τα παραπάνω δεν υπάρχουν, η σχέση παύει να υφίσταται. Είναι σαν το καρδιογράφημα ενός πεθαμένου: μια συνεχής και αέναη ευθεία.

Σεξουαλική ένδεια όμως, δεν είναι μόνο η έλλειψη σεξ, αλλά και η βαρετή, προγραμματισμένη και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ερωτική συνεύρεση. Αυτή που γίνεται απλά και δεικπεραιωτικά, γρήγορα και χωρίς φαντασία ή επιθυμία, το ντεμέκ σεξ ή σεξ του προξενιού όπως το ονομάζω.

Γιατί όμως μπορεί να υπάρχει η έλλειψη σεξ ανάμεσα στο ζευγάρι και τι μπορεί αυτή να επιφέρει;

Έλλειψη ενδιαφέροντος

 Όταν δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο, όταν δεν τους ενώνει η έννοια της συντροφικότητας, όταν απουσιάζει το πάθος και η όρεξη να εξερευνήσει ο ένας τον άλλο, σημαίνει ότι η σχέση έχει φτάσει σε τέλμα και το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι το σεξ. Κάποια στιγμή, μπορεί όλος αυτός ο ενθουσιασμός της γνωριμίας, ο έρωτας και τα αισθήματα του ενός για τον άλλο, να τελειώσουν. Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω, αποτελεί η έλλειψη όρεξης για ερωτική επαφή.

Ψυχογενή αίτια

Κάποιες φορές μπορεί να σταματήσει η ανάγκη έκφρασης μέσω του σεξ, λόγω ψυχολογικών αιτίων. Αυτά μπορεί να πηγάζουν από μεγάλο άγχος στον εργασιακό χώρο, ή στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Ακόμα και η έλευση ενός μωρού στη ζωή του ζευγαριού, μπορεί να επηρεάσει ψυχολογικά το ζευγάρι.

Τρίτο πρόσωπο στη σχέση

Εδώ δεν χρειάζεται καν ανάλυση. Είναι πασιφανές ότι όταν ο ένας από τους δύο αρχίσει να τρέφει αισθήματα για κάποιον άλλο, παύει να ενδιαφέρεται όχι μόνο για σεξ, αλλά και για ό,τι έχει να κάνει με τον –πρώην, αν και ακόμα ο ίδιος δεν το ξέρει- σύντροφό του. Η συναισθηματική ένδεια φέρνει αναπόφευκτα και σεξουαλική ένδεια.

Προκειμένου να μην διαιωνίζεται μια άρρωστη κατάσταση, το ζευγάρι οφείλει να το συζητήσει. Όποια κι αν είναι η αιτία της ερωτικής αποξένωσης, όταν εντοπιστεί, θα μπορεί και να δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Χωρισμός ή επαναπροσδιορισμός της σχέσης, το σίγουρο είναι ότι θα τερματίσουν μια ανυπόφορη καθημερινότητα, προς όφελος και των δύο. 

Δημοφιλη Αρθρα