Έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος «φεύγει» με το ξεμάτιασμα

Έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος «φεύγει» με το ξεμάτιασμα

Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος «φεύγει» μια και καλή με το ξεμάτιασμα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας, στις 12 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας διενήργησαν έρευνα σε δείγμα 10.000 πολιτών για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τον πονοκέφαλο.  Το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου είναι το ξεμάτιασμα.

«Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε ένα νευρολόγο» σχολίασε στην Καθημερινή ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμος Μητσικώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, «πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου». Μεγάλος αριθμός, δηλαδή, έχει γενετική προδιάθεση, διαθέτει το σχετικό γονίδιο, για να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

«Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ, μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας - τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα, πυκνώνουν οι ημικρανίες», διευκρινίζει ο κ. Μητσικώστας.

Πηγή: athensvoice.gr

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης