Ασπίδα για χρόνιες παθήσεις οι φυτικές ίνες

Ασπίδα για χρόνιες παθήσεις οι φυτικές ίνες

Για το πόσες φυτικές ίνες χρειάζεται ο οργανισμός για προστασία από χρόνιες παθήσεις μίλησε στην εκπομπή «Υγεία Πάνω Απ' Όλα» του ΑΝΤ1 με την Φωτεινή Γεωργίου, ο διατροφολόγος - διαιτολόγος Χάρης Γεωργάκης.

Οι επισημάνσεις έγιναν στον απόηχο δημοσίευσης μελέτης στο περιοδικό Lancet, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημοσιοποίησε σύμφωνα με την οποία 25-29 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα προφυλάσσουν τον οργανισμό από χρόνιες παθήσεις καρδιαγγιακών και μορφών καρκίνου.

Ο επιστήμονας ανέφερε ότι αυτά τα γραμμάρια μπορεί να τα βρει κάποιος στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς και στα προϊόντα ολικής αλέσεως. Ο αριθμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί με δύο φρούτα την ημέρα, λίγους ξηρούς καρπούς, μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως και ένα πιάτο φακές, εξήγησε.

«Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο» είπε ο ειδικός επιστήμονας, ο οποίος επισήμανε ότι στις μικρές ηλικίες κυρίως, τα ποσοστά δεν ξεπερνούν τα 20 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

«Να βάλουμε περισσότερη ολική άλεση μέσα στην διατροφή μας είναι πολύ σημαντικό» συνέχισε. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η σωστή λήψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει έως και 30% τον πρόωρο θάνατο και κατά 24% τη στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και καρκίνο εντέρου. «Μπορούμε να προλάβουμε πράγματα με έναν πολύ απλό τρόπο κάνοντας απλά ποιοτικές αλλαγές στην διατροφή μας», τόνισε καταληκτικά.

 

 

 

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης

Όλες οι ειδήσεις εδώΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ