Αλάτι ή ζάχαρη; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία μας;

Αλάτι ή ζάχαρη; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία μας;

Η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει τριπλάσια ζάχαρη και διπλάσιο αλάτι.

Τι είναι όμως πιο επικίνδυνο για την υγεία μας; Την απάντηση έδωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Υγεία Πάνω Απ’ Όλα» ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο κ. Στεφανάδης επισήμανε ότι η επί μακρόν κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τόσο ζάχαρης όσο και αλατιού συνιστά απειλή για τον οργανισμό, τονίζοντας ωστόσο ότι σε έναν υγιή οργανισμό χωρίς αρτηριακή πίεση, ή σακχαρώδη διαβήτη η ζάχαρη είναι αυτή που μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει υπερβολικά τον οργανισμό.

Για κάποιον όμως που έχει αρτηριακή πίεση ή τάση να ανεβάζει αρτηριακή πίεση το αλάτι είναι πιο βλαβερό ενώ και για όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη η ζάχαρη συνιστά απειλή. Εξήγησε ότι ο βασικός μηχανισμός του αλατιού που βλάπτει την καρδιά είναι η κατακράτηση νερού, το οποίο επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία, κουράζει την καρδιά και τα αγγεία, οδηγώντας σε αρτηριακή υπέρταση. Τέλος, ο καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα πως παν μέτρον άριστον!

Σύμφωνα με πλέον πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 και έγινε από το περιοδικό υγείας “The Lancet”, σε 195 χώρες του πλανήτη και στη βάση διατροφικών στοιχείων 20 ετών, το αλάτι ήταν η πιο σημαντική αιτία θανάτου (ευθύνεται για 3 εκατομμύρια θανάτους ανά χρόνο). Μελέτη του ίδιου περιοδικού, το 2018, κατέδειξε ότι η ασφαλής χρήση αλατιού ανά μέρα κυμαίνεται στο 1 με 2,5 κουταλάκια του γλυκού, που είναι και η μέτρια κατανάλωση για την πλειοψηφία.

Τις έρευνες παρουσίασε στην εκπομπή ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Λάμπρος Μελίστας, ο οποίος επισήμανε κάποιες ασθένειες από τις οποίες μπορεί να νοσήσει μακροπρόθεσμα ο οργανισμός, όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε παχυσαρκία, καρκίνο -χωρίς να υπάρχει διασύνδεση βάσει απόλυτα επιβεβαιωμένης μελέτης, όπως τόνισε ο επιστήμονας- σε διαβήτη τύπου 2, σε τοξική δράση στο συκώτι και σε καρδιαγγειακές βλάβες. Μάθετε σε ποια προϊόντα βρίσκεται κρυμμένη η ζάχαρη και πολλά ακόμα στο βίντεο που ακολουθεί.

Δείτε το video

 

 

 

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης

Γιάννης Μπέζος: Γιατί φέτος το κοινό δεν είδε καλές σειρές και είδαν ριάλιτι; Αυτό θέλουν, αυτό θα έχουν!
Γιάννης Μπέζος: Γιατί φέτος το κοινό δεν είδε καλές σειρές και είδαν ριάλιτι; Αυτό θέλουν, αυτό θα έχουν!
Γιάννης Μπέζος: Γιατί φέτος το κοινό δεν είδε καλές σειρές και είδαν ριάλιτι; Αυτό θέλουν, αυτό θα έχουν!