Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ανατροφής για τους γονείς είναι να υπηρετήσουν με συνέπεια το σωστό, κόντρα στα κακώς κείμενα της εποχής. Ενώ η αγένεια τείνει να γίνει κανόνας στις σχέσεις των ανθρώπων, εκείνοι έχουν καθήκον να μεγαλώσουν παιδιά με αίσθημα ευγνωμοσύνης:

  • Αν από μικρή ακόμα ηλικία δε χάνετε ευκαιρία να κάνετε στο παιδί όλα τα χατίρια του, ακόμα και τα παράλογα, θα μεγαλώσει θεωρώντας ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν κάθε επιθυμία του στο λεπτό. Και μιας και είναι «υποχρεωμένοι», είναι αυτονόητο ότι το παιδί σας δε θα νιώσει την παραμικρή ευγνωμοσύνη για όσα του εξασφαλίζουν.
  • Διδάξτε στο παιδί σας την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο και ενθαρρύνετε την παροχή βοήθειας σε όποιον έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Κάπως έτσι θα μπορέσει να εκτιμήσει όσα έχει και ότι αυτά δεν είναι δεδομένα για όλο τον κόσμο.
  • Αντιμετωπίστε όλες τις μικρές και ασήμαντες δυσκολίες της ζωής και της καθημερινότητας ως τέτοιες, προκειμένου να λειτουργήσετε ως παράδειγμα προς μίμηση στο παιδί. Επίσης, όταν διαπιστώσετε πως έχει «πελαγώσει» με κάτι απλό, μην παραλείψετε να του δείξετε τη θετική πλευρά της κατάστασης.
  • Ένας άλλος τρόπος να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί, είναι να δείχνετε εσείς πρώτοι ευγνωμοσύνη στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, ιδιαίτερα όταν είναι μπροστά το παιδί. Πείτε, για παράδειγμα, «ευχαριστώ» με χαμόγελο σε κάθε ευγενική χειρονομία κάποιου τρίτου και να είστε σίγουροι ότι οι συγκεκριμένες εικόνες θα καταγραφούν στο υποσυνείδητο του παιδιού.

Πηγή: mother.gr

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης